Schrijfactie: Afghanistan moet mensenrechtenverdedigers beschermen

In september 2019 werd de bekende Afghaanse mensenrechtenverdediger en journalist Abdul Samad Amiri ontvoerd en vermoord vanwege zijn werk. Hij werkte voor een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Afgelopen juni kwamen ook al twee medewerkers van de commissie om het leven door een autobom. Met het oplaaiende geweld in Afghanistan wordt de situatie er voor mensenrechtenverdedigers steeds gevaarlijker. En ze krijgen geen bescherming van de autoriteiten.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 oktober 2020 naar de president van Afghanistan. Roep hem op maatregelen te nemen die onmiddellijk bescherming bieden aan mensenrechtenverdedigers wanneer zij in gevaar zijn.

Mensenrechtenverdedigers onder vuur
Mensenrechtenverdedigers in Afghanistan kaarten ernstige mensenrechtenschendingen aan, waaronder discriminatie en geweld tegen vrouwen en minderheden. Ook in zeer conservatieve delen van Afghanistan trotseren ze lokale religieuze leiders en durven ze op te komen voor de mensenrechten. Maar hiervoor betalen ze vaak een hoge prijs. Ze worden bestempeld als ‘westerse spionnen’ en ‘anti-religieus’. Mensenrechtenverdedigers worden overal in het land voortdurend geconfronteerd met intimidatie, bedreigingen en geweld van zowel de autoriteiten als gewapende groeperingen. En de situatie wordt steeds nijpender.

De brief vind je hier.

Schrijfactie Saudi-Arabië: laat lhbti-activist vrij!


De 29-jarige Mohamed al-Bokari uit Jemen is op 8 april opgepakt in Riyadh, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Hij wordt beschuldigd van ‘perversie’, het ‘nadoen van vrouwen’ en ‘verstoring van de openbare orde’. De reden? Hij publiceerde een video waarin hij opkomt voor de rechten van lhbti-ers. Een vriend vertelde dat Al-Bokari is gemarteld om hem te laten ‘bekennen’ dat hij homoseksueel is.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 oktober 2020 naar de autoriteiten in Saudi-Arabië. Roep hen op Mohamed al-Bokari onmiddellijk vrij te laten.

Terugkeer levensgevaarlijk
Al-Bokari ontsnapte in Jemen ternauwernood aan een poging tot ontvoering en ontving doodsbedreigingen vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij vluchtte daarop naar Saudi-Arabië. Nu zijn verblijfvergunning is verlopen, is de kans groot dat hij terug moet naar Jemen. Zijn leven loopt daar mogelijk gevaar.

De brief vind je hier.

Schrijfactie China: laat Ding Jiaxi vrij!

De Chinese activist Ding Jiaxi nam in december vorig jaar deel aan een informele bijeenkomst van activisten en mensenrechtenadvocaten. De autoriteiten pakten veel van de aanwezigen op, onder wie Ding Jiaxi. Hij mocht een half jaar lang geen contact hebben met zijn advocaat of familie. Ding wordt beschuldigd van ‘staatsondermijning’.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 oktober 2020 naar de autoriteiten in China. Roep hen op Ding Jiaxi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Klopjacht op critici
Ding Jiaxi was mensenrechtenadvocaat en lid van de New Citizens Movement, een los netwerk van activisten die 10 jaar geleden probeerden corruptie bij de overheid aan de kaak te stellen. Tijdens de bijeenkomst in december praatte Ding met andere activisten over de mensenrechtensituatie en het maatschappelijk middenveld in China. De meeste activisten die werden opgepakt kwamen eind juni op borgtocht vrij, maar Ding niet.

De Chinese autoriteiten voeren sinds 5 jaar een klopjacht op kritische advocaten, academici, journalisten en activisten. De overheid klaagt hen aan voor vaag omschreven misdrijven tegen de staatsveiligheid om hen de mond te snoeren.

De brief vind je hier.