Schrijfactie Tanzania: journalist opgepakt om mond te snoeren

Zes agenten in burger pakten de gerespecteerde journalist Erick Kabendera op 29 juli thuis op. Zonder opgaaf van reden. Vermoedelijk zit hij vast omdat hij onderzoek doet naar de mensenrechtensituatie in Tanzania en daarover bericht in binnen- en buitenland.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 januari 2020 naar de autoriteiten in Tanzania. Roep hen op Erick Kabendera onmiddellijk vrij te laten en de aanklachten tegen hem in te trekken.

Persvrijheid onder druk
Kabendera is inmiddels aangeklaagd voor het leiden van georganiseerde misdaad, belastingontduiking en geldwitwasserij. Dit zijn verzonnen aanklachten. Sinds in 2015 John Magufuli president werd van Tanzania, wordt de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid er meer en meer aan banden gelegd. Journalisten die kritiek uiten op het beleid van de Tanzaniaanse overheid en hoe die met mensenrechten omspringt, worden opgepakt en lastiggevallen.

Gezondheid gaat achteruit
Sinds zijn arrestatie gaat het slechter met de gezondheid van Kabendera. Hij heeft ademhalingsproblemen en een van zijn benen is verlamd. Hij wordt hiervoor behandeld in het ziekenhuis.

De brief vind je hier.

Schrijfactie Israël: Palestijnse mensenrechtenwerker nog langer vast


Israël houdt Ayman Nasser (rechts) al meer dan een jaar vast zonder hem ergens voor aan te klagen. Nasser werkt bij Addameer, een mensenrechtenorganisatie die onder meer opkomt voor de rechten van Palestijnse gevangenen. Zijn detentie werd op 11 september met nog eens vier maanden verlengd.


Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 januari 2020 een brief naar de autoriteiten van Israël. Roep hen op Ayman Nasser onmiddellijk vrij te laten of hem snel en eerlijk te berechten. Ook moet hij de medische zorg krijgen die hij nodig heeft.


Langdurig vast zonder proces
Nasser, vader van vier kinderen, werd op 9 september vorig jaar thuis opgepakt, vlakbij Ramallah in bezet Palestijns gebied. Sindsdien zit hij in administratieve detentie. Dit betekent dat hij zonder te weten waarom voor onbepaalde tijd vastzit. In de afgelopen jaren zijn al meerdere medewerkers van Addameer lastiggevallen of in administratieve detentie geplaatst. De vrijheid van meningsuiting staat in Israël ernstig onder druk.


Weigering medische zorg
Nasser heeft last van een chronische ontsteking van de dikke darm en een hernia in zijn rug. Hij moet voor zijn klachten regelmatig naar een medisch specialist. Maar de gevangenis staat hem dat niet toe.

De brief vind je hier.

 
Schrijfactie Egypte: bekende advocaat opgepakt na protesten

De bekende Egyptische mensenrechtenadvocaat Mahienour el-Masry verliet op 22 september het openbaar ministerie toen agenten in burger haar een busje in duwden en naar een onbekende plek brachten. El-Masry deed bij het OM navraag naar een aantal demonstranten die in de twee dagen ervoor waren gearresteerd tijdens massale anti-overheidsprotesten.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 januari 2020 een brief naar de Egyptische autoriteiten. Roep hen op Mahienour el-Masry onmiddellijk vrij te laten.

Massaprotesten en arrestaties
Op 20 en 21 september 2019 gingen in meerder steden in Egypte mensen massaal de straat op uit woede tegen het regime van president Al-Sisi. De demonstranten eisten zijn aftreden omdat hij corrupt zou zijn. Al-Sisi sloeg genadeloos terug. Volgens betrouwbare bronnen pakte de politie ten minste 2.300 mensen op. Prominente activisten, journalisten en advocaten werden gearresteerd om kritische geluiden te smoren en nieuwe protesten te verijdelen. Ook werden tv-kanalen zoals de BBC en verschillende online communicatie-apps geblokkeerd.

Verzonnen aanklachten
Een aanklager verhoorde El-Masry over ongefundeerde aanklachten, waaronder ‘het steunen van een terroristische organisatie’ en ‘het verspreiden van onjuiste informatie’. Ze zit nu in voorarrest, in afwachting van een onderzoek. El-Masry bracht al vaker langere periodes door in de gevangenis omdat zij deelnam aan vreedzame protesten.

De brief vind je hier.