Schrijfactie Iran: natuurbeschermers gemarteld en mogelijk ter dood veroordeeld

Een groep natuurbeschermers in Iran krijgt mogelijk de doodstraf. De autoriteiten beschuldigen hen ervan dat ze hun werk als dekmantel gebruikten om militaire inlichtingen te verzamelen. In werkelijkheid vroegen ze aandacht voor milieuproblemen en onderzochten ze bedreigde diersoorten. De activisten zouden zijn gemarteld om bekentenissen af te leggen.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 juni 2019 een brief naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op de natuurbeschermers onmiddellijk vrij te laten.
Natuurbeschermers gemarteld voor bekentenis
De natuurbeschermers zijn eind januari 2018 opgepakt. Volgens de autoriteiten zouden ze milieuprojecten gebruiken als dekmantel voor het verzamelen van geheime militaire informatie. Vier van hen hangt de doodstraf boven het hoofd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Een totaal onterechte beschuldiging volgens Amnesty. Vier anderen kunnen celstraffen van tien of elf jaar krijgen.

Gedwongen bekentenissen als bewijslast
De rechter baseerde zich vooral op bekentenissen die volgens Amnesty onder marteling zijn afgelegd en later weer werden ingetrokken. Op het lichaam van enkele natuurbeschermers waren tekenen van marteling te zien: ze hadden gebroken tanden en blauwe plekken op hun lichaam.
Niloufar Bayani vertelde de rechter dat de ondervragers dreigden haar te slaan, hallucinerende drugs te geven, haar vingernagels uit te trekken en haar ouders te arresteren. Om die reden bekende ze ‘schuld’. Later trok ze haar bekentenis in. De rechter vroeg haar de rechtszaal te verlaten omdat ze bezwaar bleef maken tegen het gebruik van haar ingetrokken bekentenis als bewijsmateriaal.

De brief vind je hier.

 

Schrijfactie Equatoriaal-Guinea: jongerenactivist zonder duidelijke reden opgepakt


De politie heeft in Equatoriaal-Guinea jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto op 25 februari zonder duidelijke reden gearresteerd. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau werd hij gemarteld. Amnesty maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en veiligheid in de gevangenis.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 juni 2019 een brief naar de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea. Vraag om de onmiddellijke vrijlating van Joaquín Elo Ayeto.

Meerdere keren zonder reden vast

Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden. Hij wordt er nu van beschuldigd dat hij over informatie beschikt over een samenzwering om de president te vermoorden. Het is onduidelijk waar de beschuldiging precies vandaan komt.

Gemarteld door politie
Op het politiebureau werd Ayeto in elkaar geslagen en aan zijn handen opgehangen. Toen hij op 1 maart voor de rechter verscheen, liet hij zijn verwondingen zien. De rechter weigerde te luisteren naar zijn verklaring en besloot zijn voorarrest te verlengen. Zijn advocaat en familie mogen hem niet bezoeken. 

De brief vind je hier.

 
Schrijfactie Vietnam: zieke activist onder zware omstandigheden vast

Huynh Truong Ca uit Vietnam moest de gevangenis in omdat hij wilde deelnemen aan een demonstratie. Hij lijdt aan een longziekte, heeft maagproblemen, hoge bloeddruk en diabetes. In de gevangenis krijgt hij niet de medische zorg die hij nodig heeft. Afgelopen maart werd hij bovendien overgebracht naar een gevangenis 250 kilometer bij zijn familie vandaan. Het is voor zijn familie bijna onmogelijk hem te bezoeken en zijn medicijnen te brengen.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 juni 2019 een brief naar de minister-president van Vietnam. Roep hem op Huynh Truong Ca onmiddellijk vrij te laten.

Vast vanwege kritiek op de overheid
Huynh Truong Ca werd op 4 september 2018 gearresteerd toen hij onderweg was naar een vreedzame demonstratie. Daarin werd opgeroepen tot meer democratie. Hij werd uiteindelijk na een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf omdat hij ‘propaganda tegen de staat’ zou hebben verspreid.
Huynh Truong Ca is aangesloten bij een groep die de mensenrechtensituatie in Vietnam wil verbeteren. Voor zijn arrestatie werd hij al regelmatig lastiggevallen en geïntimideerd door veiligheidsambtenaren. Ze waarschuwden hem op Facebook geen kritiek meer te uiten op de overheid. Truong Ca trok zich niets aan van de dreigementen.

De brief vind je hier.